21 April, 2011

Minggu Sendat

Setelah sekian lama membiarkan cicak2 bertelur...
lipas2 menetaskan telur ntah kali ke berapa..hehe
den hadir tanpa dipinta...
mengikut gerak geri hati..
t'tulis lah segala yang ditulis ini..
Ye...memang bila mula membuka helaian blog ini.
secara otomatik la idea m'curah2 walaupun sebelum bukak..
"aku nak citer ape la arini ek"..ha
korang mesti penah rasa gitu kan??kan2??hehe.

terus2 tulis terus tulis minggu sendat...awat???hehe.
Eh,sebelum tu..salam rindu.salam sayang buat semua ...
Dah bape kurun tinggalkan blog ni.
Rasanya hari ni Allah kurniakan sehari kerehatan dari jawab paper untuk beri ruang & ruang pada den untuk update iman & amal & sampaikan apa2 melalui blog ni..

Serius bukan kehendak diri untuk terus menyepikan blog ni..tapi apakan daya.
den cuma insan biasa yang lengkap segala anggota
namun tiak mampu menguruskan 3 kerja dalam 1 masa.
maka dengan waktu tenang ditemani kicauan burung yang pelbagai...seakan2 dibuai merdu nyanyiannya den teruskan lah menulis yee..hehe.

Alhamdulillah..berkurun yang den tinggalkan sebenarnya banyak mendidik & mengasuh hati den dengan cabaran dunia sebagai pelajar,anak sulung & jawatan. Dengan bangga den dah jadi MANTAN EXCO..hehe. nanti den akan ceritakan semua pengalaman yang manis2 sepanjang kesenyapan den dalam blog ni...:)

Sekarang den tengah exam tau..semalam dah settle 1 paper...kajian budaya Arab-Melayu-Islam.Tinggal lagi 4 paper..balagaha Qur'an, Manahijul Bahsi, Fiqh Ibadat, dengan Pengajaran B. Arab berbantukan Komputer. Best betul dengar member2 ade yang 1 paper je. ada yang 3 paper je..Nasib kami la tiap2 sem banyak paper..Semoga ilmu yang dipelajari semua ni bermanfaat. Ameen.Ya Allah.."berkatilah apa yang kami pelajari & limpahkan cahaya kebahagian buat pensyarah2 kami yang menjalankan tugasnya dengan amanah".
Den harapkan semua dalam beri yang terbaik & jawab dengan sebaik mungkin dalam exam..yelah kadang2 yang kita bace mesti ade yang lupe kan..banyak sangat dosa dengan lec,kawan2, & sebagainya yang menghalang kita. Iu pentingnya cuci hati dulu... Nak kene basuh dengan clorox,fabuloso,Axion ke??...

Haa,melampau la kan kalau nak guna tu, 1st,  Jadi seorang Pemaaf (suka mintak maaf dan memaafkan orang lain). Kalau kita sedar perbuatan kita salah & ada t'umpat ke..cepat2 minak maaf. Itu penting.. Hati mau tenang kene settle hal dengan orang yang rapat dengan kita..iye..iye...

Ok, seterusnya ialah ye adik2,kakak2,abang2..iye..iye..(style Fadhilah Kamsah)..hehe~ kita kena selalu la bantu orang lain dalam pelajaran. Kita kongsi ilmu yang kita tahu & dapat. Bukan solo2..Allah akan menggandakan lagi ilmu kita kalau kita ajar & beri faham yang jelas pada kawan kita. Itu pentingnya belajar. Berkat sampai bila2 tahu.

Paling penting hubungan dengan Pencipta kita la..Selepas berusaha menghafal sampai tak tido. Sampai bengkak mata2 kan...Acece....bertawakkal, berdoa tiap kali solat mohon Allah jaga hafalan kita. Amalkan doa2 yang baik dan paling bagus juga amalkan solat sunat tahajjud dan Dhuha. InsyaAllah buat hari2 pun bagus. bukan tunggu nak exam baru nak buat:)...Moga kita istiqamah dalam mengerjakan amal kebaikan..Ameen.

oklah..kita jumpa lagi ea..Bagi den abiskan jawab 4 madah lagi..wish me of  LUCK!:) Bittaufiq wan najah ameen.

p/s: doakan semua AT49 dapat dean list sem ni..Ameeeeen.

Salam sayang time exam,
Dya.

No comments: